Voor een zelfgebakken brood heb je helemaal niet veel nodig, je hebt alleen wel heel veel geduld nodig. Maar zeg nou eerlijk… Wat is er lekkerder dan een vers brood? Dit recept laat je een nachtje rijzen waardoor het een luchtig brood wordt. Bonus: je hoeft met dit recept niet echt te kneden!
Overzicht
10 minuten bereiden
10 – 16 uur wachten
40 minuten oventijd
Ingrediënten
Bereiding
Stap 1
Vul een kom of maatbeker met het lauwwarme water. Los hier de gist in op. Roer vervolgens in een ruime kom het tarwemeel, de bloem, het zout en de suiker door elkaar. Als alles gemengd is, dan kan je langzaam het watermengsel toevoegen. Doe dit terwijl je roert met een grote pollepel. Roer en kneed met de pollepel tot het een samenhangend deeg is. Het deeg blijft vrij plakkerig. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat minimaal 8 uur rijzen in de koelkast. Zelf houd ik liever 10 -16 uur aan. Een langzame rijzing zorgt voor een lekker luchtig brood.
Stap 2
Haal je deeg uit de koelkast. Bestuif een werkblad met wat bloem en stort het deeg erop. Nu ga je het deeg trekken en vouwen. Dit doe je door het deeg uit te trekken en daarna de zijkanten over elkaar heen naar binnen te vouwen. Draai het deeg hierna een kwartslag. Doe dit nog 3 keer voor één volledige ronde van het brood. In totaal maak je zo’n ronde 3 keer. Blijft je deeg teveel plakken aan het werkblad? Strooi dan nog wat bloem. Vorm het deeg tot een bal.
Stap 3
Pak een schone theedoek en bestuif deze met bloem. Leg de theedoek in een ruime kom. Leg het deeg erop met de vouwkant naar boven toe. Vouw de theedoek dicht over je deeg en laat het nog minimaal 2 uur rijzen op een tochtvrije en warme plek. Het deeg verdubbeld ongeveer in grootte. In de winter kan het wat langer duren door de kou. Het kan helpen om je kom met het deeg bovenop de verwarming te zetten of gewoon wat meer geduld te hebben.
Stap 4
Nu is het eindelijk tijd om de oven voor te verwarmen. Verwarm de oven voor op 230 graden. Verwarm direct de gietijzeren pan in de oven. Haal de pan eruit wanneer de oven op temperatuur is.
Stort het deeg op een vel bakpapier. Leg het in de pan. Met een mes maak je een grote snee in de bovenkant van het deeg. Doe de deksel op de pan en plaats de pan in de oven. Bak het brood 35-40 min. gaar. Haal na 20 minuten de deksel van de pan.
Als je brood na 35-40 min. er mooi bruin uit ziet, haal je het brood uit de oven. Leg het brood op een rooster en laat het volledig afkoelen. Hoewel warm brood het lekkerst is, zorgt te vroeg snijden voor het uitdrogen van je brood.
Bewaren
Je brood bewaar je het beste in een katoenen broodzak, op een donkere en droge plek. Het brood is na 2 dagen wel wat ouder, mijn ervaring is dat het brood maximaal 4 dagen lekker blijft. Je kan je brood uiteraard ook invriezen. Ik snijd zelf dan alvast het brood en vries de boterhammen in. Zo kan ik telkens 1 of 2 boterhammen ontdooien.
